Ben je starter op de woningmarkt?


Ben je starter op de woningmarkt, dan gaat er een volkomen nieuwe wereld voor je open. Een financieel adviseur en een makelaar helpen je graag, al zijn daar soms kosten aan verbonden. Daarom nu wat gratis tips van je Garantiemakelaar:

Overigens: goed advies is altijd geld waard, laat daar geen misverstand over bestaan. De financiële, juridische en technische zaken rondom het aankopen van een woning zijn vaak complex. Hoe meer inzicht in deze zaken, hoe meer je zelf weet of je ergens goed aan doet of niet.

Wat de experts echter niet kunnen, is in je hart kijken. Een huis kopen is meestal een emotionele gebeurtenis. Ga jezelf maar na: hoe vaak zit je niet weg te dromen bij een huis dat voorbij komt op Funda? Of wanneer je een bord in de tuin ziet staan bij dat lieflijke huis? Hart en hoofd scheiden is echter dé gouden tip, zeker als je voor de eerste keer een woning zoekt en misschien nog niet weet wat je precies zoekt. Simpelweg omdat de ervaring met eerdere huizen ontbreekt.

Extra kosten

Andere tip in dit kader is natuurlijk: check wat je hebt te besteden. Denk daarbij ook aan bijkomende kosten (de zogenaamde kosten koper, makelaarskosten, bouwtechnische keuringen etc. etc.) rond de aankoop. Maar ook aan kosten voor een verbouwing of opknapbeurt en niet te vergeten: de afrekeningen waaraan je voor altijd vast zit: gas, water, licht, WOZ, verzekeringen etc.

Meerdere huizen

Terug naar die emotie voor de laatste tip: voordat je een huis gaat bekijken, is het verstandig om minstens nog een ander huis - liefst twee of drie extra - in je hart te sluiten. Wie verliefd is, is immers vaak minder kritisch. Met meerdere mooie huizen in het achterhoofd kun je beter vergelijken en een goed bod doen, zonder bang te zijn dat je misschien misgrijpt. Je hebt immers alternatieven. Dat maakt je onderhandelingspositie zakelijker. Nog meer tips nodig? Loop gerust eens bij ons binnen.


Maandag 16 oktober 2017